Home » Политика » Борисов срещу Мая Манолова в битката за президент – кандидатката на БСП с мощна подкрепа от Калфин като вице

Борисов срещу Мая Манолова в битката за президент – кандидатката на БСП с мощна подкрепа от Калфин като вице

Епична партийна битка се очертава на президентските избори наесен.

БСП в съглашение с АБВ излизат с мощна двойка, за да си гарантират обединената подкрепа на левия електорат и да покажат, че са реална и опасна за ГЕРБ опозиция. Според кадри от столетницата Корнелия Нинова била твърдо решена да направи компромис, като не издига човек от партийното ръководство, но за сметка на това да се заяви като единствена и силна алтернатива на Бойко Борисов.

„Корнелия и шефовете в БСП са единодушни, че този път не трябва да се поддават на партийни игри, а да се потисне егото на всички и да се издигне мощна фигура, която да бъде подкрепена от всички леви партии. Така ще си гарантират, че ГЕРБ ще бъдат сразени и след това пътят до властта за БСП ще е съвсем кратък. Корнелия няма амбиции за президент, така или иначе, а желанието на Първанов да бъде такъв, лесно може да се възпре с обещание за министерски кресла в един следващ кабинет, който е съвсем реален, ако сега успеят на изборите да разклатят ГЕРБ“, коментират хора от левицата.

Мощната двойка, зад която към момента бил обединен електоратът и на БСП и на АБВ, е на Мая Манолова и Ивайло Калфин, разкриха от левицата пред ПИК. Бившият социален министър сякаш не бе склонен на компромиса да бъде издигнат за вице, но явно и в неговата партия след разбор е станало ясно, че целта да спечелят вота наесен е по-важна от личните амбиции. Това отваря хоризонта и за извънредни избори.

Които пък според всички анализатори ще са още догодина, ако на президенските избори ГЕРБ претърпи поражение и единението на кабинета бъде разколебано. Това вече се случва в голяма степен, след като от управлението се оттеглиха от АБВ и почти всички от ДСБ.

Последните дори няма да подкрепят коалиционните си партньори за вота наесен и излизат с обща кандидатура на Реформаторски блок.

Отделен играч извадиха и другите в управляваща коалиция – ВМРО, след като Красимир Каракачанов потвърди ексклузивно пред ПИК, че влиза в президенската надпревара.

Така ГЕРБ остават съвсем сами за важната битка и ако кандидатурата на мощната лява двойка Мая Манолова-Ивайло Калфин бъде потвърдена на 14 август, когато Нинова обеща пред ПИК да се случи официално, пред управляващата партия остава само един вариант.

Бойко Борисов ще трябва лично да поведе борбата, вероятно в двойка с Цецка Цачева!

За момента именно нейното име е най-спрягано сред гербаджиите за президент в случай, че от левицата не извадят „силен кон“. И от ГЕРБ обаче били наясно, че срещу Манолова и Калфин Цачева по-скоро ще претърпи поражение и все повече гласове в партията искат премиерът да поеме отговорност за политическото им бъдеще и да влезе в битката.

Самият Борисов само преди 3 месеца в интервю за ПИК бе категоричен, че няма да се кандидатира, но в последно време се изказва доста по-умерено по темата и не дава категорични отговори. Вероятно и той е наясно, че президентските избори са ключови за бъдещето на управлението му, а и на присъствието на партията му във властта. От друга страна в момента страната ни едва ли разполага с по-консенсусен политик от действащия министър-председател, отчитат анализатори. Според всички предварителни проучване на агенциите Бойко Борисов в момента е с най-голям шанс да е следващия държавен глава на България.

Източник: Pik.bgloading...