Home » Без цензура » Внимавайте! Летен грип тръшна стотици за дни

Внимавайте! Летен грип тръшна стотици за дни

Летен грип тръшна 281 души само за 5 дни в София, става ясно от данни на Столичната здравна инспекция. Става въпрос предимно за ентероколити, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от „Труд“.

Клиничната картина на щамовете е много близка.

Почти при всички има висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, повръщане, има различни прояви на ентероколити, уточни специалистът.

Заблуда е, че когато ходим на море, ни тръшка повръщане и разстройство от мръсната морска вода, тъй като причинител е летният вирус, който върлува със същата сила и във вътрешността на страната.

„Много от боледуващите са по морските ни курорти, но морската вода не е причина за заразяването. Всички плажове, които се използват за къпане, са под строг контрол и се изследват многократно през всеки летен месец. Дори когато има леко замърсяване, температурата и солеността на водата не са благоприятни за развитието на бактерии“, разкри д-р Кунчев.

Специалистът препоръчва да се избягва употребата на антибиотици.

„Когато говорим за деца на 4-5 години, е по-добре да търсим лекарска помощ, същото се отнася и за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат вече някаква увреда на имунитета, за тях е препоръчително.

Останалите наистина могат да го изкарат в ежедневието на крака, както се и случва, в рамките на 2-3 дни“, поясни главният здравен инспектор.

Традиционно хората без усложнения изкарват лятното неразположение само с хапчета срещу температурата, обезводняването и за спиране на диарията.

Д-р Кунчев препоръчва да не се купуват дюнери и бургери от пътя, тъй като не е ясно колко часа храната се е пекла на слънцето.

Източник: zajenata.bg

 loading...